Kožený volant - místo, kde je lesk nežádoucí

Kolik bakterií se vyskytuje na volantu? A opravdu to chcete vědět?

 

Volant patří k nejvíce špinavým místům v autě. A je to logické, vždyť rukama se během dne dotýkáme spousty špinavých věcí. Kliky dveří, nákupní vozíky, tlačítka ve výtahu, peníze, to vše je plné bakterií, které přenášíme na volant. Čistota volantu je hlavním důvodem proč by se měl udržovat, ale pozitivní efekt to má i na vzhled. Povíme si tedy něco o údržbě koženého volantu.

Hlavní poučka zní: „čistá kůže má být matná“. Jak toho tedy docílit? V prvé řadě jsou základním stavebním kamenem čisté ruce, v druhé řadě je důležitá pravidelnost. To znamená čistit volant párkrát do roka. Není to žádná složitá práce, navíc zabere pár minut. K čištění kůže je potřeba mít čistič určený na kůži, kartáček a pár mikrovláknových utěrek. Výhodou je, že k čištění kůže se dají koupit sady, které obsahují vše potřebné což značně usnadňuje nákup.

Postup je jednoduchý, nanesete čistič přímo na věnec volantu nebo na kartáček a čistíte. Není potřeba tlačit, abyste si z kůže nevydřeli barvu. Jakmile máte vyčištěno, jednou utěrkou setřete zbytky čističe a druhou do sucha. Na utěrce světlejšího odstínu bude vidět kolik špíny jste z volantu dostali a pokud se vám výsledek nezdá, postup klidně zopakujte. Volant si můžete také ošetřit impregnací, já osobně tento krok nepreferuji, jelikož nechci držet volant napuštěný chemií, do kterého se mi budou potit ruce. To ovšem záleží na konkrétním produktu. Hlavním benefitem impregnace je zvýšení odolnosti kůže proti ušpinění a otěru. Před impregnováním si buďte jistí, že kůže dobře proschla. Následně stačí vzít pěnový aplikátor, impregnaci na volant roztáhnout a po chvíli utřít do sucha. Když už si dáte tu práci s čistěním věnce volantu, nezapomeňte také na zbytek jako jsou tlačítka ovládání apod. A je hotovo. Nezabere vám to ani 10 minut, volant bude krásně sametový a bakterie nemají šanci. Více informací o celkové péči se samozřejmě dozvíte v knížce https://www.takytonehuntuju.cz/kniha/ .

 

Shrnutí:

  • čistá kůže = matná kůže
  • potřebujete čistič, kartáček a alespoň 2 utěrky (také lze koupit celou sadu na čištění kůže)
  • aplikovat, vykartáčkovat, setřít
  • netlačit, abyste si nevydřeli barvu, raději postup opakujte
  • na závěr můžete volant impregnovat