Malíři a natěrači

Služebním autem parkuji na parkovišti a jsem rád, že tak parkuji „pouze“ se služebním vozem. Tu plejádu záseků, promáčklin a škrábanců bych skutečně nechtěl mít na svém autě. Dokud jsem nezačal parkovat auto venku, opravdu jsem nevěřil, jak jsou lidé bezohlední.

Nicméně dnes při parkování jsem si všiml auta, které vypadalo jako by dostalo neštovice. Jeho majitel je zřejmě malíř a natěrač, když se mu povedlo takhle „vylepšit“ celé auto. Nejspíše ho také trápí bezohlednost ostatních, a tak se rozhodl svůj problém se záseky a rýhami vyřešit po svém. A udělal to skutečně svérázně. Každý menší defekt v laku přetáhl štětcem. Řekl bych, že tohle je ještě menší problém, protože korunu tomu nasadil naprosto jiný odstín barvy. Díky tomu jsem si toho také všiml. Stihl jsem udělat rychlou fotodokumentaci, kterou si můžete prohlédnout na konci článku.

Je tedy jasné, že takto amatérsky se to dělat nemá. Mnoho lidí s kouskem soudnosti a sebereflexe se neodváží něco takového vytvořit, ale určitě by se odvážilo si drobné korekce laku provést svépomocí. Říká se jim retuše. A také s tímhle tématem knížka Taky to nehuntuju pomůže, protože retuším je věnována celá kapitola. V této kapitole se dozvíte, jak si obstarat správný odstín barvy, jak retuši udělat, aby byla co nejméně viditelná a je zde také zamyšlení, kdy je vhodná retuše, a kdy se vyplatí lakovat. Po přečtení určitě pochopíte, že malířský štětec určitě fungovat nebude.